GB-bestuur schrijft minister Bruins over godsdienstonderwijs op openbare school
Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft zich in een brief tot minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gericht. De reden hiervan is het feit dat hij recent bekendmaakte het volledige budget voor het godsdienstonderwijs op de openbare scholen af te gaan schaffen. Na 2025 is de jaarlijkse 19 miljoen euro niet meer beschikbaar. Op dit moment nemen 50.000 kinderen in ons land deel aan het godsdienstonderwijs dat op openbare scholen gegeven wordt.
In de brief tekenen voorzitter ds. J.A.W. Verhoeven en algemeen secretaris P.J. Vergunst ernstig bezwaar aan tegen het voornemen van de minister én doen ze een klemmend beroep op hem zijn besluit te herzien. ‘Immers, elke jongere in ons land zou in aanmerking moeten komen met de Bijbel, ook als ouders om moverende redenen niet zelf kiezen voor bijzonder onderwijs. Juist in een tijd van economisering van de samenleving, waarin waarden gemakkelijk uitgedrukt worden in euro’s, is levensbeschouwelijke vorming van jongeren van essentiële waarde. Zeker in een tijd van doorgaande ontkerkelijking is het aanbod van godsdienstonderwijs op de openbare school noodzakelijk, opdat mensen leren vanuit een geloofsovertuiging over de diepste vragen van het leven na te denken, over lijden en gebrokenheid, over geluk en perspectief, over liefde en jaloezie, over onze Schepper en Zijn liefde voor mensen.’
Het bestuur van de Gereformeerde Bond stelt dat het leven verschraalt, als jonge mensen de betekenis niet meer kennen van Kerst, Pasen, Pinksteren enz. ‘Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ons daarbij diverse keren gewezen op het belang van religieuze binding voor de sociale samenhang in onze maatschappij. Burgerschapsonderwijs kan hiervoor gezien haar eigen waardevolle doelstelling geen alternatief zijn,’ aldus het bestuur in zijn brief.
Daarbij wordt opgemerkt dat onderwijs over godsdienst binnen de openbare school past en in lijn is met een van de kerndoelen van de overheid, namelijk het aandacht geven aan geestelijke stromingen.