Omzien naar je naaste in een grote gemeente is niet eenvoudig. De hervormde wijkgemeenten in Sliedrecht werken samen in twee commissies (Spring In en Spring Bij) om gehoor te geven aan hun diaconale roeping. Diaken Corné van der Weijden deelt hun ervaringen, om te inspireren en te bemoedigen.
Spring In is in mei 1994 gestart naar aanleiding van een concrete hulpvraag in de gemeente. Spring Bij is in 2001 ontstaan vanuit het werk van Spring In. Corné van der Weijden, die mede namens vier andere betrokkenen spreekt: ‘Door het laagdrempelige contact bij praktische hulpvragen van Spring In kreeg de coördinator hulpvragen die meer pastoraal van aard waren en waarbij geheimhouding en terugkoppeling naar de predikant en de wijkouderling noodzakelijk waren. Dergelijke vragen konden ook niet in een overleg met diakenen besproken worden. En sommige langdurige hulpvragen pasten bovendien beter onder pastorale verantwoordelijkheid. Daarom is uiteindelijk besloten om de commissie Spring Bij op te richten.’
Wat is vooral de taak van Spring In? En kunnen jullie iedereen helpen die dat nodig heeft?
‘De taak van Spring In is om gemeenteleden te ondersteunen in hun hulpvraag. Deze vraag komt vooral vanuit de gemeenteleden zelf. Een enkele keer komt er een vraag via de predikant of via Spring Bij.
De hervormde gemeente Sliedrecht bestaat uit vier wijkgemeenten. We voorzien in de hulpvragen door een grote groep vrijwilligers vanuit alle vier de wijkgemeenten. Vanuit hun geloof proberen de vrijwilligers de naastenliefde binnen de christelijke gemeente vorm te geven.
Wanneer er een hulpvraag komt, is die vrijwel altijd op te lossen. Of we daarmee iedereen helpen die dat nodig heeft, valt echter te betwijfelen, omdat er veel schroom bestaat om hulp te vragen. We denken dat er meer nodig is, maar we weten niet altijd wie er hulp kan gebruiken. De uitdaging is om hen te bereiken.
De hulp die we bieden, is voor álle gemeenteleden; actief meelevend of randkerkelijk, daar wordt niet naar gekeken of gevraagd. Sporadisch komt het voor dat een hulpvrager geen lid is van onze gemeente. Dan proberen we eerst om passende hulp te vinden binnen de burgerlijke gemeente. Mocht dat niet lukken, dan bieden wij de benodigde hulp.’
"*" geeft vereiste velden aan