
Na de eerste uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 volgde een uitgave van een Jongerenbijbel in 2006. In 2021 verscheen de NBV21 en op 1 juni 2024 werd op de EO-Jongerendag het eerste exemplaar van de NBV21 Jongerenbijbel uitgereikt. Een recensie. Puntsgewijs loop ik een aantal specifieke kenmerken van de Jongerenbijbel langs.
Themaroutes
Na de inhoudsopgave volgt een route door de Bijbel met ‘50 kernteksten’ van de schepping in Genesis 1 tot en met de herschepping in Openbaring 21. Deze kernteksten bieden een mooi overzicht in vogelvlucht van de weg die God gaat met Adam, Israël, Jezus, en de gemeente via het Oude en het Nieuwe Verbond. Deze route biedt jongeren houvast om de hoofdlijn van het Evangelie te begrijpen en toe te eigenen. Dat is een meerwaarde van de Jongerenbijbel.
Naast de vijftig kernteksten zijn er in de Jongerenbijbel vijftien themaroutes uitgezet rond belangrijke thema’s, zoals ‘Lijden, verdriet en troost’ en ‘Leven na de dood’. Beginnend bij een bepaalde tekst en een bijpassend artikel, wordt de lezer telkens doorverwezen naar een volgende tekst en artikel.
Opvallend is dat er in de themaroute over lijden, verdriet en troost meerdere perspectieven worden gegeven op de vraag: ‘Waarom is er lijden?’ en ‘Waarom is er kwaad?’ (p.6), maar dat er geen aandacht besteed wordt aan de zondeval in Genesis 3. Wel wordt de mogelijkheid genoemd dat het kwaad vanaf het begin van de schepping al aanwezig is.
"*" geeft vereiste velden aan