Dat veel kinderen en tieners gebruik maken van jeugdzorg, weten we. De vraag lijkt elke keer weer groter dan het aanbod. Maar als we wat inzoomen, valt er iets op. Het zijn vooral de meisjes die eruit springen. Veel meisjes piekeren, voelen zich snel angstig of ongelukkig.
Een Trimbos-onderzoek spreekt van 47 procent van de meisjes (naast 14 procent van de jongens). Ze melden zich een paar dagen ziek of verzuimen langere tijd op school. En ook zorgelijk: meiden weten vaker de weg te vinden naar een overdosis medicijnen. Sommige zijn obsessief met hun gewicht bezig, andere beschadigen zichzelf of kampen met genderdysforie. Ook anorexia, de dodelijkste psychiatrische ziekte, neemt niet af, maar toe bij jonge meisjes. Suïcide lijkt een uitzondering; hoewel ook hier een stijging is, zijn het vaker jonge mannen die een einde aan hun leven maken.
Het is een somber beeld. En achter elk cijfer schuilt een dochter, een vriendin, een geliefde met een eigen levensverhaal. Hoe kan dit? Wat maakt het leven juist voor meisjes moeilijk? Eén sluitende verklaring is er niet. Komt het omdat meisjes elkaar in een oeverloze stroom van berichtjes op de hoogte houden van hun gevoelens? De grens tussen vertrouwen en roddel kan hier flinterdun zijn. En TikTok kent z’n eigen therapietaal. Schoolwerk of sport zijn zomaar ‘triggers’: de dingen die spanning geven. De afkorting ‘PTSD’ (post-traumatic stress disorder, oftewel: posttraumatische stressstoornis) is geen geheimtaal, maar bijna gewone kost. Een psycholoog vertelde me over codetaal voor ziekten waarmee jongeren onderling elkaar weten te vinden. Maken we elkaar zo ziek?
Al in 2003 beschreef de Hongaars-Canadese socioloog Frank Furedi in zijn boek Therapy Culture dat er een verband is tussen ‘therapiejargon’ in een cultuur en hoeveel problemen er daadwerkelijk worden vastgesteld. Hij beschrijft een ‘therapeutisch ethos’ – een grote maatschappelijke nadruk op emotie en mentaal welbevinden. Dit gaat gepaard met een bloeiende markt voor psychologische hulpverlening. Heel simpel gezegd: wat je woorden geeft, groeit.
Het is maar één denkrichting, er zijn er ongetwijfeld meer. Deze moeten we wel buitengewoon serieus nemen. Hoe helpen we de meisjes van nu, zodat ze de evenwichtige vrouwen van morgen worden?
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!