Waar bent u naar op zoek?

Ontmoeten in Malawi

25-11-2014

Een groep predikanten maakte van 7 tot 18 november onder leiding van de GZB een reis naar Malawi. Ds. M. van Dam uit Hagestein hield van deze ontmoeting met de kerk en het zendingswerk in Malawi een dagboek bij.

Vrijdag 7 november

Het is best onwerkelijk om donderdag aan het eind van de middag nog met je gezin aan tafel te zitten en de volgende morgen in Lilongue (de hoofdstad van Malawi) de lange busreis naar Ekwendeni te beginnen, meer in het noorden van het land. Wat we onderweg zien, is mijn eerste confrontatie met Afrika: armoedige huisjes en hutjes, mensen die langs de weg lopen met geiten of koeien. Kinderen met bossen hout op een gammele fiets, vrouwen die water dragen op hun hoofd. Malawi is één van de armste landen van de wereld en in vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer dicht bevolkt.

Zaterdag 8 november

Martijn van den Boogaart (GZB) geeft ons vandaag een rondleiding op het terrein van de missiepost in Ekwendeni. Ondertussen raken we al meteen in gesprek over hoe het gaat met de kerk in Malawi. ’s Middags krijgt dat allemaal nog een verdieping als Van de Boogaart en Tjerk Visser iets van hun werk presenteren. In een ontwikkelingsland als Malawi zijn er best veel projecten vanuit het buitenland voor zaken als drinkwater en medische zorg, maar de GZB investeert naast ontwikkelingswerk vooral in toerusting van ambtsdragers en een inhoudelijke bijdrage aan het beleid van de kerk. Dat is cruciaal in Malawi, waar de kerk groeit en er (te) weinig predikanten zijn.

Zondag 9 november

Op zondagmorgen om 5.30 uur zien we allemaal witte overhemden aan het ontbijt.

Het volledige artikel is te lezen in De Waarheidsvriend van 28 november 2014.