Veel literatuur gaat over de zorgen en problemen waar mensen mee leven. Het boek 'De Bijbel open in het pastoraat' van ds. M.J. Tekelenburg gaat niet over wat mensen bezighoudt, maar over het belang van het lezen van Gods Woord tijdens een bezoek. Dat is waardevol.
De Bijbel open in het pastoraat, dat in de Artios-reeks van de Gereformeerde Bond verscheen, begint met een beschrijving van hoe het bijbellezen functioneert tijdens een bezoek. Allereerst gebeurt dit vanuit de ouderling die terugkijkt op zijn bezoeken. Vervolgens komt een gemeentelid aan het woord. Er worden positieve en minder positieve ervaringen gedeeld. Ook komt naar voren dat de Bijbel op verschillende momenten kan opengaan: aan het begin, halverwege of aan het eind van het bezoek.
Vanuit het geloof dat God spreekt door het Woord, mag de Bijbel opengaan. Dit heeft een mooie kant want door het lezen van een Schriftgedeelte kan iemand getroost worden of kan iemand gestimuleerd worden om weer uit de Bijbel te gaan lezen. Maar we moeten ook voorzichtig zijn, want we lezen bij een bezoek niet uit de Bijbel om onze eigen mening door te geven. Het gaat om de Heere, Die aan het woord komt.
Verschillende visies op pastoraat
Het overzicht in hoofdstuk 5 waarin ds. Tekelenburg de lezer meeneemt naar de achtergrond van het bijbellezen tijdens een bezoek, is heel waardevol. Het moment van bijbellezen en de reden om dit te doen, kan te maken hebben met verschillende visies op pastoraat.
Zo is er ‘verkondigend pastoraat’, waarin de ambtsdrager het heil aanzegt en dit mede doet door een gedeelte uit de Schrift te lezen. Ook is er ‘therapeutisch pastoraat’, waarin de Bijbel een middel is om dat wat er leeft bij een mens ter sprake te brengen. Door het Woord wordt Christus bekendgemaakt en dan is Hij nabij. Ook wordt ‘contextueel pastoraat’ genoemd. Daarbij gaat het om de relaties tussen mensen. Mensen staan immers in verband met anderen en dat merk je tijdens bezoekwerk en het lezen. Als vierde noemt de auteur het ‘interpreterend pastoraat’. Hierbij wordt de levensweg van mensen in verband met de weg van God gebracht.
Het ter sprake brengen van het Woord van God vraagt iets van de bezoeker. Van betekenis is hoe er gelezen wordt, bijbelkennis is van belang om de lijn tussen de ander en het Woord van God te leggen. Heel nuttig is een overzicht van verschillende bijbelgedeeltes die in diverse omstandigheden gelezen kunnen worden (hfdst.7).
Doel van bezoek
Na het lezen van dit boek bleven er bij mij twee vragen over.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 december 2023. Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!