Waar bent u naar op zoek?

Lange geschiedenis Tyrus en Sidon met Israël

16-03-2015

Tyrus en Sidon hebben een lange geschiedenis, en in allerlei tijden zijn er contacten met Israël geweest, soms ten goede, soms ten kwade. Wat is er met deze steden, vraagt dr. M.J. Paul zich af.

Waarom wordt de koning van Tyrus een cherub uit Eden genoemd? Salomo kreeg hulp uit Tyrus voor de bouw van de tempel in Jeruzalem, maar ook de goddeloze koningin Izebel kwam uit het nabijgelegen Sidon. Waarom besteedt de profeet Ezechiël, in Babel, uitgebreid aandacht aan Tyrus, dat zo ver weg ligt?

De Bijbel spreekt over ‘inwoners van Tyrus en Sidon’, vanaf de Griekse tijd is de aanduiding ‘Feniciërs’ gangbaar. De twee steden liggen ongeveer 35 kilometer uit elkaar, aan de kust van de Middellandse Zee. Het volk richtte zich grotendeels op de zeevaart. De Feniciërs vestigden handelsposten langs heel de Middellandse Zee en op de eilanden. Terwijl andere volken streefden naar grotere machtsgebieden op het vasteland, deed dit handelsvolk het op zee. Zij bouwden steeds betere, zeewaardige schepen. Zij maakten gebruik van de stromingen en de winden en oriënteerden zich ’s nachts op de sterren aan de hemel.

De zeevaarders passeerden ook de Straat van Gibraltar en kwamen in de kustwateren van de Atlantische Oceaan. Naar het noorden vestigden zij zich in Cadis in Spanje, met het oog op de delfstoffen en de handel met Brittannië. Naar het zuiden vestigden ze zich in wat later Marokko zou heten. De aanduiding ‘Tarsis’ in de Bijbel duidt zeer waarschijnlijk Tartessos in Spanje aan.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 20 maart 2015.