Waar bent u naar op zoek?

column

Grenzeloos

Ir. Bert-Jan Ruissen
Door: Ir. Bert-Jan Ruissen
21-02-2023

Onlangs sprak ik met mijn Kroatische collega Matić over de recente toetreding van zijn land tot het Schengengebied, de groep landen zonder grenscontroles. Hij vertelde mij enthousiast dat de bewakingskantoortjes aan de grens met Slovenië er inmiddels verlaten bij liggen.

Op zijn wekelijkse reis naar Brussel komt de Kroaat nu geen enkele grenscontroleur meer tegen. Hij was er erg blij mee. Het scheelt hem aardig wat reistijd.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch iets minder enthousiast was. Ik dacht aan de lange grens tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina, die nu onze gemeenschappelijke Europese buitengrens is geworden, en aan de toestroom van migranten via de Balkan. Een extra binnengrens met controles op de Balkan (tussen Kroatië en Slovenië), zoals we die tot voor kort kenden, leek mij in dit verband geen overbodige luxe. En wat te denken van grensoverschrijdende criminaliteit en mensenhandel? Die profiteren immers ook van wegvallende grenzen. Dat moeten we ons wel realiseren.

Wie grenzen schrapt, geeft vrijheid. Maar wie grenzen schrapt, haalt ook de bescherming weg die grenzen kunnen bieden. Aan het begin van de coronatijd werden overal in Europa weer tijdelijke grenscontroles ingesteld. Sommigen vonden dat een heel slechte zaak, maar gelet op de grote onbekendheid destijds met het virus, waren deze maatregelen alleszins redelijk. Vrij verkeer van personen door Europa is iets moois, maar soms is het helemaal niet erg terug te vallen op een stukje bescherming die nationale grenzen kunnen bieden.

Grenzen hebben een functie. Soms ben ik er blij mee dat ze er zijn. Maar pas op! Als we ze te veel koesteren en de buitenmuren te hoog optrekken, zijn we ook niet goed bezig. Voor je het weet, kom je in gevaarlijk nationalistisch vaarwater terecht. Christenen kijken als het goed is over grenzen heen. Waren de Reformatie en het Réveil niet bij uitstek bewegingen met een sterk grensoverschrijdend Europees karakter?

Grensbewaking kan nuttig zijn. Grenzen hebben een functie. Maar bij dat alles is het goed voor ogen te houden dat alle wereldse grenzen ten diepste tijdelijk zijn. In Gods Koninkrijk vallen alle grenzen weg. ‘En daar zullen er komen van het Oosten en Westen, en van Noorden en Zuiden.’ Geen grens zal ze tegenhouden. ‘En zullen aanzitten in het Koninkrijk Gods.’

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ir. Bert-Jan Ruissen
Ir. Bert-Jan Ruissen

is namens de SGP lid van het Europees Parlement.