Waar bent u naar op zoek?

Coronacrisis kan levensveranderend zijn voor vrouwen in de prostitutie

23-02-2021

Tijdens het veldwerk ontmoet ik Rita* voor het eerst. In een smalle steeg staat ze achter een raam. Het rode licht schijnt op haar gezicht. We maken een kort praatje, vertelt Eva Wielenga.

Plots zegt ze: ‘Het gaat niet goed met mij. Het liefst wil ik stoppen, maar ik weet niet hoe.’

Een paar weken na dit gesprek kondigt minister Bruins aan het eind van de middag de landelijke lockdown aan. Iets wat nooit eerder is gebeurd, vindt plaats: de seksindustrie sluit haar deuren. In allerijl gaan maatschappelijk werkers van De Haven naar de prostitutiestraten om de vrouwen op te vangen. Ze geven informatie en leggen contacten voor als er de komende tijd iets geregeld moet worden. Leila roept met overslaande stem: ‘Maar hoe moet ik nu mijn eten en de huur van mijn huis betalen?’ In de verte slaan de kerkklokken zes keer. De laatste vrouwen stappen in een auto of in de tram. Voor de eerste keer is het écht stil in de Haagse prostitutiestraten.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 25 februari 2021.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.