Waar bent u naar op zoek?

Moderne media verslaven

21-11-2011

Veel mensen onderschatten hun vermogen om weerstand te bieden tegen de zuigkracht van iMac, iPhone, iPad of welk modern communicatiemiddel dan ook, schrijft dr. M.J. de Vries.

Om zicht te krijgen op de werking die moderne media op ons hebben, is het goed nog eens naar het verschil tussen beeld, muziek en geschreven woord te kijken. Alle drie kunnen zowel goede als slechte inhoud hebben, stelde ik vast, en we zijn geroepen die inhoud te toetsen aan Gods Woord. Er is echter wel een verschil in de mate waarop deze media indruk op ons maken. Vooral bewegende beelden kunnen erg indringend op ons af komen, meer dan muziek of geschreven woorden. Het beeld heeft daarom eerder de neiging ons voor zich op te eisen. Zeker, een spannend boek kan je in de greep hebben, zodat je het haast niet weg kunt leggen, maar dit geldt in nog sterkere mate voor het beeld. Gesproken woord heeft dat minder dan beeld, maar nog altijd meer dan geschreven woorden.

De combinatie van alle drie heeft eveneens een grote zuigkracht. We zien dit aan het feit dat van veel moderne media een verslavende werking uit gaat. Erge vormen daarvan leiden zelfs tot de noodzaak van ontwenningsbehandelingen. In dezelfde instellingen als waar drugs- en alcoholverslaafden behandeld worden, verkeren ook mensen met een internetverslaving. Er zijn vormen die we voor onschuldig houden, maar het is de vraag of dat terecht is.