Waar bent u naar op zoek?

column

Dawkins’ dilemma

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
21-05-2024

Richard Dawkins is een van de boegbeelden van het nieuwe atheïsme en een fervent verdediger van de evolutietheorie. Zijn invloed reikt van de grootste universiteit tot aan een kleine boekwinkel in Thailand, waar ik zijn boek 'God als misvatting' prominent uitgestald zag staan. Oxford-professor Dawkins lijkt onoverwinnelijk.

En toch… toch zie ik steeds meer barstjes in die harde atheïstische laag. Is het zijn 83 jaar en het onvermijdelijke levenseinde dat hem aangrijnst? Ziet hij misschien dat de leegte die ontstaat door het loslaten van het christendom, onvermijdelijk gevuld wordt met woke-ideeën en de islam? Of ziet hij de gevolgen waar Nietzsche voor vreesde toen hij verklaarde dat God dood was, namelijk dat een mens zonder God uitgeleverd is aan volledige desoriëntatie?

Op paaszondag vertelde Dawkins dat hij wel wat ziet in het christendom. Sinds kort noemt hij zich een ‘cultureel christen’. Hij waardeert het christelijke concept van mensenrechten en hij houdt van mooie kathedralen en oude gezangen. ‘Ik vind het fijn om in een cultureel christelijk land te leven, ook al geloof ik geen woord van het christelijk geloof’, stelt hij.

Hoewel ik blij ben met de zachtere blik waarmee Dawkins naar het christendom kijkt, denk ik toch dat dit ‘culturele christendom’ niet gaat werken. Dawkins plukt, als het ware, de bloemen van een samenleving die geworteld is in het christendom. Echter los van die wortel van Gods Woord en wet, en zonder Jezus als Koning te erkennen, staat hij snel met een verlepte bos. Je kunt de bloem nu eenmaal niet los zien van de wortel. Zonder aanbidding is een kathedraal een lege huls en zijn gezangen holle woorden. Als mensen niet naar het beeld van God gemaakt zijn, maar een willekeurig product zijn van evolutionaire processen, hebben mensenrechten geen morele grond.

Dawkins heeft een duivels dilemma: of hij blijft vasthouden aan zijn beroemde theorieën, een verlepte bos bloemen en een lege kathedraal, of hij zet zijn trots aan de kant, buigt zijn knieën voor koning Jezus en zal groen en fris zijn, omdat hij aan water geplant wordt. Als we nu allemaal eens bidden voor dat laatste.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.