Het Europees Parlement heeft twee locaties waar de vergaderingen worden gehouden, te Brussel en te Straatsburg. Ook werken er enkele duizenden EP-ambtenaren bij het secretariaat-generaal in Luxemburg-stad. Dit alles heeft een historische oorsprong: de eerste stappen van Europese toenadering werden destijds gezet in beide laatstgenoemde steden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de Belgische hoofdstad daarbij.
Gevolg: veel bewegingen van mensen, voertuigen en dossiers tussen die drie locaties, en nota bene een groot kantoor in Straatsburg dat drie weken per maand leeg staat. Bovendien is die stad lastig te bereiken per trein, dus in verhouding veel milieuonvriendelijk vervoer per vliegtuig en/of auto. Dit gereis tussen de drie locaties en het energiebeheer van alle gebouwen kost circa 110 miljoen euro per jaar. Tevens is er een forse CO2-uitstoot, geschat wordt zo’n 20.000 ton per jaar. Kostbaar én slecht voor het klimaat dus.
Een twee derde meerderheid van de leden van het Europees Parlement wil weg uit Straatsburg. Maar helaas, het parlement beslist niet over de eigen vestigingslocatie. In het Europese Verdrag hebben de Europese staats- en regeringsleiders vastgelegd dat het EP zetelt in Straatsburg, en dat bijkomende voltallige zittingen in Brussel worden gehouden. Daarom blokkeert iedere Franse president, van welke politieke kleur dan ook, zelfs maar een gesprek over het verlaten van de Oost-Franse stad; hierover een besluit nemen is nog verder buitenbeeld. Ook hebben diverse Franse presidenten voorstellen om dan ter compensatie voor het vertrek van het EP uit Straatsburg daar andere Europese instituten te vestigen, weggewuifd.
We hebben de opdracht Gods schepping te bouwen en goed te bewaren. Om die opdracht in de EU voluit te verwezenlijken is het essentieel dat duurzaamheid Chefsache is: Europese staats- en regeringsleiders dienen voluit vooraan te gaan staan om de juiste keuzes te maken. De decennialange onbuigzame houding van alle Franse presidenten om tenminste de EP-locatie te Straatsburg te verlaten, is niet alleen vanuit kostenoogpunt onjuist, maar bovenal een zwarte smet op het Europese klimaatbeleid.
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!